Elefanter i den danske natur: “Der er ingen dyr, der kan klare opgaven alene”

I en tid hvor rewilding ses som løsning på lav biodiversitet, bliver der foreslået utraditionelle løsninger på at genoprette biodiversiteten. En af løsningerne overrasker de fleste. Elefanter i den danske natur. På overfladen kan dette synes som en fjern idé, men faktum er, at skovelefanter har græsset i Danmark for over 130.000 år siden. 

Elefanter på Vesterlyng i 2008. FOTO: Karen Lundstoft
Elefanter på Vesterlyng i 2008. FOTO: Karen Lundstoft

I sommeren 2008 blev tre indiske hunelefanter fra Cirkus Benneweis frigivet tre dage i Vesterlyng, hvor de begyndte at græsse. Manden bag forsøget er Røsnæs-biologen Morten Lindhard. Forsøget skulle vise, hvordan elefanter påvirker vegetationen.

“Vi kunne se, at de virkede begejstrede for at tøffe rundt i Vesterlyng. Elefanterne var i min optik helt vilde med det.”

Men Morten Lindhard understreger også vanskeligheder ved forsøget.

“De spiste faktisk ikke så meget af vegetationen. Men det skyldes formentligt, at de er vanedyr. De spiser det, de kender og er trygge ved. Så når der kommer nye og fremmede ting på menuen, så nipper man lige lidt til det.”

I sit skriv, Er Danmark et skovland?, giver Morten Lindhard et konkret eksempel på, hvordan elefanter kan genindføres i den danske natur. Han reflekterer over, hvordan elefanter i zoologiske haver kan trives bedre i et naturligt habitat og bidrage til en balance i vegetationen. 
 
“Når jeg snakker om græssende dyr, vil jeg have alle med. Også elefanter. Der er ingen dyr, der kan klare opgaven alene. De har hver deres økologiske niche, som er blevet udviklet over millioner af år i hinandens selskab. Hvordan nichen udformede sig vides ikke helt, men det kan vi kun blive klogere på, hvis vi prøver os frem.” 

Elefanterne udforskede de nye omgivelser. FOTO: Karen Lundstoft
Elefanterne udforskede de nye omgivelser. FOTO: Karen Lundstoft 

Morten Lindhard forestiller sig et projekt, hvor elefanter ikke overlades til sig selv i den danske natur. De skal stadig have de nødvendige faciliteter, samtidig med at de får adgang til et større naturligt område i form af store indhegninger. Det kan give indsigt i, hvordan elefanterne interagerer med det omkringliggende miljø og bidrage til en mere bæredygtig tilgang til naturforvaltning.

“Det kan være, at de vælger det bedste fra begge verdener. De kan gå ude hele sommeren på naturarealer, og om vinteren kan de gå ind i stalden, hvor de kan få noget hø. Det kan jeg forestille mig.”

Morten Lindhards synspunkter viser en tilgang til rewilding, der tager højde for både dyrenes velfærd og økosystemets kompleksitet.